Table of Contents

Table of Contents Help

The tabs on the right are shortcuts to where you have been:

 • Previous Screen
 • Previous Articles
 • Previous Categories
 • Start Page
 • Hide Entire Menu

Swiping to the left will take you to the previous screen.

The folder icon indicates that more content is available. Click on the icon or the associated text, or swipe to the right to see the additional content.

Offisiell EFT-opplæring

DEL III – Avansert: Flere bankeverktøy & finpuss

EFT-teknikken Traumer uten tårer

En relativt smertefri måte å nærme seg intense problemer

Merk: Fra vi først introduserte denne teknikken for publikum, har den blitt brukt med stor suksess av mange. Begrepet "Uten tårer" betyr imidlertid ikke at ingen vil oppleve tårer eller ubehag. Faktisk reagerer enkelte med tårer eller andre former for ubehag bare ved å nevne problemet. Vi ber derfor om at du ser påTraumer uten tårer som en metode som til vanlig kan redusere eller eliminere ubehag.

Therapy Session image
En relativt smertefri terapi-økt

Traumer uten tårer-teknikken ble først utviklet for en gruppe-setting og hadde imponerende resultater, og selv om den fortsatt er effektiv for grupper, presenteres den her som et alternativ for å minimere smerte i individuelle økter.

Vanligvis bruker jeg denne teknikken når en klient har en hendelse som de vet vil være intens. Metoden kombinerer en semi-global tilnærming med en viss dissosiasjon som tillater deg å "snike deg inn på" hendelsen uten å kaste deg hodestups inn i noe som kan være traumatisk. Med denne semi-globale tilnærmingen, kan jeg vanligvis gi tilstrekkelig lindring til at vi etterpå kan fortsette med Fortell historien-teknikken eller Filmteknikken for mer fullstendige resultater. Det er også mulig at dette verktøyet kan fjerne all intensitet fra en hendelse. Likevel følger jeg ofte opp med ulike former for testing for å være sikker.

Her er fremgangsmåten

1. Be klientene om å identifisere en bestemt, traumatisk hendelse i sitt liv. Forklaringene på hvordan de skal velge en hendelse er den samme som for Fortell historien og Filmteknikken. I tillegg sier du at det må være minst 5 år siden for å redusere risikoen for komplikasjoner fra dynamikken i en hendelse som ligger nær i tid.

Et eksempel kan være, "Da jeg var 12 år og min far slo meg." Uttrykket "min far mishandlet meg" vil derimot være for generelt, da mishandlingene sannsynligvis skjedde flere ganger. Merk at du må be dine klienter om å holde fast på det opprinnelige problemet fordi mange vil skifte til andre problemer etter hvert som de får den opprinnelige ned.

2. Deretter ber du klientene om å GJETTE intensiteten de ville følt hvis de skulle forestille hendelsen. Å gi tydelige instruksjoner for dette trinnet er viktig fordi jo bedre de følges, jo mer kan du minimere de følelsesmessige smertene.

Du kan si dette:

"Om et minutt jeg vil be deg om å GJETTE hvor høyt du tror intensiteten vil bli hvis du skulle levende forestille hendelsen. Ikke gjør det ennå, vent til jeg ber deg. Nå når du GJETTER, ønsker jeg virkelig en GJETNING. Jeg ønsker ikke at du går gjennom filmen for å være "nøyaktig". En gjetning er alt vi trenger nå. Så nå vil jeg spørre deg, uten å gå gjennom filmen, GJETT hva intensiteten kan være på en skala fra 0-10.»

Til tross for disse instruksjonene vil klientene ofte lukke øynene eller vende oppmerksomheten innover i et forsøk på å få en nøyaktig GJETNING. I slike tilfeller kan du gjerne stoppe prosessen og se om de faktisk går inn i hendelsen. Hvis det er tilfelle, kan du klargjøre instruksjonene en gang til.

Denne GJETNINGEN gir et overraskende nyttig anslag. Etter min erfaring det er nesten alltid nær det virkelige tallet... og... det tjener til å redusere den følelsesmessige smerten. Ved å GJETTE hvilken intensitet de føler, holdes klientene på avstand fra hendelsen og adresserer det fra avstand, noe som reduserer risikoen for voldsomme, følelsesmessige smerter.

Når du får en gjetning på 0-10 for nivået på intensitet, registrerer du det og går videre.

3. Få klientene til å lage en setning eller filmtittel som skal brukes i EFT-prosessen og fortsett deretter med en global bankerunde: "Selv om jeg har denne ___ filmen..."

Tips: Når en klient gir deg en tittel for filmen, beskriver den vanligvis den mest intense delen av hendelsen. Vi prøver å holde oss unna den store intensiteten her, så tenk deg om to ganger før du bruker en filmtittel som tar de rett inn i smerten. For å være på den sikre siden, kan du bruke: "Selv om jeg har denne filmen, aksepterer jeg meg selv fullt og helt." til gjetningen kommer lavere, og deretter prøve å bruke den faktiske tittelen.

4. Etter denne runden, ber du dem om å GJETTE en gang til og sammenligner denne gjetningen med den første. Vanligvis vil den være betydelig lavere, og nå vil de også ofte være flinkere til å gjette.

5. Utfør flere EFT-runder og fortsett med å kontrollere intensiteten ved hjelp av gjetning.

Oppsettsfrasene ii disse rundene bør fortsatt være globale, men kan være omtrent som dette:

"Selv om jeg gjetter at denne filmen vil gjøre meg opprørt..."

"Selv om jeg kanskje er nødt å tenke på denne filmen..."

"Selv om jeg ikke er begeistret for å gå gjennom denne hendelsen..."

Etter min erfaring tar det totalt omtrent 3 eller 4 runder for å få alle GJETNINGENE ned til 0 - 3.

6. Når klientene har kommet til en akseptabelt lav GJETNING på 3 eller lavere, kan du be dem om å faktisk forestille seg hendelsen og se hvor nøyaktig GJETNINGEN var. Legg merke til at dette er første gang du spør dem å gjøre dette. Alle de tidligere gangene har det vært relativt smertefrie GJETNINGER.

7. Hvis GJETNINGEN ikke var så nøyaktig og den faktiske intensiteten går tilbake til mer enn tre, fortsetter dere med globale runder i utkanten av hendelsen til den faktiske intensiteten på hendelsen som helhet er tre eller lavere.

8. Fortsett med enten Fortell historien-teknikken eller Filmteknikken, avhengig av situasjonen. Når du har fått intensiteten til null, avslutter du med levende visualisering og/eller andre aktuelle metoder for testing for å være sikker på at dere har fått tatt alle aspektene ved hendelsen.

Følgende video gir en enkel demonstrasjon av teknikken Traumer uten tårer:

 

TINA DEMONSTRERER EFT-TEKNIKKEN TRAUMER UTEN TÅRER - SE VIDEO

 

Selvfølgelig er teknikken Traumer uten tårer mest nyttig når du arbeider med alvorlige, traumatiske hendelser som seksuelle overgrep, fysisk mishandling, krigsminner, etc. Men er det nok av andre hendelser med høy intensitet, slik at du kan velge å bruke denne teknikken regelmessig.

Som du kanskje skjønner nå, gjør den globale karakteren til denne tilnærmingen den potensielt mindre grundig enn de andre verktøyene. Detaljene er ikke bare skjult for deg, men vanligvis er de også skjult for klienten selv. Derfor er det enda mer av en utfordring å oppdage nye aspekter (eller andre hendelser) som dukker opp. Vær derfor alltid sikker på at du tester resultatene. Videre, pass på at når du arbeider med hendelser med så høy intensitet som dette, bør dine testmetoder være på den konservative siden til du er sikker på at alle aspekter er tatt hånd om.

Når du kan legge teknikken Traumer uten tårer til ditt repertoar, kan du begynne å adressere enda en ekstra klasse med bestemte hendelser og dermed få en enda mer utvidet EFT-horisont.

GJENNOMGANG:

I denne artikkelen har du klært teknikken Traumer uten tårer, slik at du vil kunne tillate deg å redusere følelsesmessige smerter før du adresserer en bestemt hendelse.

 • Vi holder klienten løsrevet fra svært intense hendelser på to måter. Først ber vi dem om ikke å gå gjennom detaljer i hendelsen, men betrakte den på avstand. For det andre ber vi dem om å GJETTE intensiteten i stedet for å gi et mer nøyaktig svar.
 • Velg Oppsett og påminnelsefraser som vil holde klientens fokus i utkanten av hendelsen i stedet for å tenke på de smertefulle detaljene.
 • Bank med denne distanserte tilnærmingen til klientens GJETNING er tre eller lavere.
 • Når GJETNINGEN er på tre eller lavere, kan du be klienten om å gå inn i detaljer i hendelsen for å se hvor nøyaktig GJETNINGEN var. Hvis intensiteten stiger høyere enn tre, fortsetter du med flere globale runder og holder deg i utkanten av hendelsen til den faktiske intensiteten er tre eller lavere.
 • Når den faktiske intensiteten som helhet kommer under tre, fortsetter dere med å gå gjennom detaljene ved hendelsen ved hjelp av Filmteknikken eller Fortell Historien-teknikken. 
 • Husk at når klienten holder detaljene om en hendelse for seg selv, kan aspekter bli uteglemt, og dette er absolutt en utfordring med teknikken Traumer uten Tårer.
 • Som alltid, følg opp med ytterligere testemetoder for å finne eventuelle gjenværende aspekter.

 

 

© Gary og Tina Craig
Alle rettigheter forbeholdt