Table of Contents

Table of Contents Help

The tabs on the right are shortcuts to where you have been:

 • Previous Screen
 • Previous Articles
 • Previous Categories
 • Start Page
 • Hide Entire Menu

Swiping to the left will take you to the previous screen.

The folder icon indicates that more content is available. Click on the icon or the associated text, or swipe to the right to see the additional content.

Offisiell EFT-opplæring

DEL V – Avansert: Finpuss av prosessen & utdyping av språket

Tilpassing av EFT-oppsettet under bankingen

Intro til språklig Fri-flyt under EFT-banking

EFT Tapping Counselor image

Så nå begynner eventyrreisen mot EFTs språklige fri flyt som du ser meg bruke gjentatte ganger på de mange avanserte videoene som er tilgjengelig på dette nettstedet. Ved å sikte bedre inn mot forstyrrelsen med mer detaljert språk, kan klienten fokusere på det mer helhetlig og få fram deler av det som ellers kan ha blitt skjult for dere begge. Intensiteten har en tendens til å falle raskere, aspekter dukker opp lettere, "0"-vurderingen har en tendens til å være mer nøyaktig, og de kognitive skiftene synes å skje oftere. Du vil se at det er mange forskjellige måter å oppnå samme mål med språket, så eksperimenter med det og ha det gøy.

I del II lærte du å lage grunnleggende oppsett og påminnelsesfraser til bankerundene. Nå kan vi se mer i detalj på hensikten med språket og eksperimentere med måter å forbedre resultatene dine ved å utvide det. Riktig gjort vil det du nå skal lære, gjøre EFT-prosessen både mer elegant og effektiv.

Før vi går videre, er det svært viktig å forstå at de mekaniske ferdighetene som brukes når vi utfører Fortell historien, Filmteknikken og andre verktøy for å håndtere spesifikke hendelser, er grunnlaget for alt vil du lære i denne delen av opplæringen. Uansett hvordan du velger å eksperimentere med språket, bør strukturen i disse verktøyene fortsatt være helt intakt. Å følge disse instruksjonene sørger for at du fortsetter å være spesifikk, finner alle aspektene og griper testmuligheter når du har dem.

Formålet med EFT-språket

Bare for å repetere: Formålet med Oppsettet er todelt:

 1. For å identifisere problemet
 2. Å akseptere seg selv til tross for tilstedeværelsen av problemet

Formålet med Påminnelsesfrasen er å opprettholde klientens fokus på problemet mens vi balanserer den relaterte energiforstyrrelsen

I denne artikkelen presenterer vi måter å utvide språket i Oppsettet for å få til en mer detaljert beskrivelse av det aspektet vi tar opp, mens vi fortsetter å følge de opprinnelige målene for språket. Her antar vi at du bruker teknikken Fortell historien og har kjennskap til alle detaljene i hendelsen. Vi vil presentere modifiseringer av de andre verktøyene senere i artikkelen.

Utvidet Oppsett

Den utvidede oppsettfrasen vil hjelpe deg å skifte fra et enkelt ord om problemet til en mer fullstendig beskrivelse. Dette vil ikke bare treffe forstyrrelsen mer effektivt, vil det gi en mer personlig, individuell opplevelse for klienten.

Når du har valgt en bestemt hendelse som skal adresseres, der det finnes et aspekt eller crescendo, finner du detaljerte instruksjoner for hver bankerunde nedenfor.

 • I stedet for å si "Selv om jeg har denne ____________", bruker du ___________ for å beskrive hendelsen eller aspektet som om du eller din klient fortalte den til en venn (eksempler vil følge).
 • EFT Tapping People image
 • Når du arbeider med klienter, vil bruk av deres egne ord ofte være mest effektivt for deres problemer.Lytt derfor nøye til deres beskrivelser og bruk disse ordene når du begynner å banke. Men dette er likevel ikke en fast regel. I mine hele behandlingsøkter i videoene Art of Delivery, vil du se at jeg noen ganger avviker fra deres språk eller kanskje til og med bruker et motsatt eller konfrontere språk. Dette er en del av testingen eller former for utforskning og kommer fra min egen intuisjon og erfaring. Dette er ferdigheter du vil utvikle over tid. Enn så lenge, kan du bruke klientenes egne ord.
 • Fortsett å banke på Karatepunkt til beskrivelsen er fullført, og sørg for å avslutte beskrivelsen med "aksepterer jeg meg selv fullt og helt."
 • Når du gjentar deres beskrivelser til dem, vil du se at noen sentrale ord vil generere mer intensitet enn de andre. Bruk disse ordene som påminnelsesfrase og fortsett gjennom sekvensen som vanlig. Hvis du ikke vet hvilke ord som skal brukes i påminnelsesfrasen, gjett og sjekk med klienten før neste runde. Husk ... hensikten med påminnelsesfrasen er å holde klienten innstilt på problemet.
 • Du kan gå gjennom punktene et par ganger på rad hvis det føles riktig, men sørg for å teste spesifikke intensiteter før og etter hver runde for å evaluere fremgangen.
 • En "runde" kan nå bestå av at du kjører oppsettet en gang og deretter noen runder med bankesekvensen. Bare husk at vi ikke prøver å fjerne alt i en maratonrunde, så vær sikker på at du begynner med et nytt oppsett for hvert aspekt.

Hvis du har bestemt at en global tilnærming er best i begynnelsen, kan du bruke et par setninger for å beskrive hendelsen i stedet for bare en filmtittel. Men som alltid med EFT, vil denne nye, språklige tilnærmingen bli enda mer effektiv når den rettes mot de enkelte aspekter.

Når du begynner teknikken Fortell historien, kan du bruke disse instruksjonene for å beskrive hva som skjedde på hvert crescendo dere banker på. Denne beskrivelsen kan inkludere følelser, fysiske fornemmelser eller bare detaljene i det øyeblikket.

Utvidet Oppsett - eksempel

Her er et eksempel på utvidet Oppsett i praksis.

Klienten har en opprørende hendelse der en onkel flau ham foran sine venner, og beskriver det slik:

"Da jeg var 10 år gammel, gjorde min onkel meg flau foran noen jenter, og jeg har aldri glemt det."

Global tilnærming:

Hvis intensiteten er så høy at du bør ta brodden av først ved å bruke en global tilnærming kan Oppsettet se slik ut: 

"Selv om min onkel gjorde meg flau foran de jentene og jeg aldri har glemt det, aksepterer jeg meg selv fullt og helt"

Påminnelsesfrasen kunne for eksempel være:

"Han gjorde meg flau", "Jeg var så flau", "han gjorde det foran disse jentene," eller "Jeg har aldri glemt det" ... det som ser ut til å relatere seg mest til forstyrrelsen.

Husk at hvis vi bruker Fortell historien riktig, kjenner vi ikke noen andre detaljer ennå, så vi er avskåret fra opplysninger som kan brukes i den globale tilnærmingen.

Bestemt tilnærming:

Klienten begynner å fortelle historien fra et nøytralt sted:

"Da jeg var ti år gammel, var jeg ute på plenen foran huset med noen unger fra nabolaget. Vi gjorde ikke noe spesielt, men etter en stund kom noen søte jenter vi kjente bort til oss for å si hei. Jeg hadde alltid vært sjenert, så jeg var nervøs og redd for å si noe dumt. "

Hvis klienten kjenner  intensitet på dette tidspunktet, stanser du historien, får en intensitetsvurdering og spør klienten hvilken del av det øyeblikket som forårsaker mest ubehag. Det utvidede oppsettet kan se omtrent slik ut:

"Selv om de jentene kom bort og jeg var veldig nervøs, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. Jeg var så redd for å si noe dumt, fordi jeg hadde alltid vært sjenert, og disse jentene var veldig søte. Selv om jeg fortsatt føler meg nervøs på grunn av dette, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. "

Påminnelsesfrasen kan være "Jeg var veldig nervøs", "redd for å si noe dumt", "de var veldig søte jenter", "jeg kjenner fortsatt sjenert-følelsen", eller du kan kombinere dem ved å bruke forskjellige på hvert punkt.

Historien fortsetter...

"Min onkel, som alltid fortalte vitser, kjørte inn i oppkjørselen for å treffe min far, men bestemte seg for å komme bort til oss. Han tok tak i hodet mitt og rusket i håret mitt idet han sa: "Er dette dine venninner?" ... Og nå merker vi ny intensitet.

Det utvidede oppsettet kan se slik ut:

"Selv om min onkel grep meg i hodet og rotet til håret mitt og sa disse pinlige tingene foran vennene mine og foran de virkelig søte jentene, og jeg følte meg som en idiot, aksepterer jeg meg selv fullt og helt."

Påminnelsesfrasen kan være "han tok hodet mitt", "han rotet til håret mitt," "Jeg følte meg som en idiot", "han spurte om de var mine venninner" eller "Jeg var så flau."

Historien fortsetter...

"Så snudde han seg til hele gruppen og sa: "Dere vet, han pleide å være livredd for jenter... husker du da lille Stacey kom og du tisset i buksene? Glad han er over det!"  Han slapp hodet og gikk unna, mens hele gruppen lo hysterisk. Jeg var så flau jeg følte jeg ville tisse i buksa igjen."

Dette er det største crescendoet i historien med den høyeste intensiteten så langt, og det er mange aspekter å velge mellom. Den utvidede påminnelsesfrasen kan se slik ut:

"Selv om min onkel sa dette og alle lo av meg, inkludert de søte jentene, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. Han fortalte at jeg er redd for jenter, han sa jeg tisset buksene, jeg var så flau! Jeg var allerede nervøs, jeg har alltid vært sjenert, jeg var så enormt flau, og jeg følte det som om jeg kunne tisse i buksen igjen. Selv om jeg bare var ti og det var virkelig ubehagelig, og jeg skulle ønske det aldri hadde skjedd, aksepterer jeg likevel meg selv fullt og helt. "

Påminnelsefrasene kan være "han sa til dem at jeg er redd for jenter", "han fortalte at jeg tisset i buksene ", "alle lo av meg", "mine venner lo", "de søte jentene lo," eller "jeg var enormt flau."

Som vi kan forstå, kan klienten nå ha kommet over noe av intensiteten i forlegenheten og skifter aspekt, slik at nå er skikkelig sint på sin onkel for det han hadde gjort. Han beskriver det slik:

"Faktisk er jeg virkelig sint på han fordi han gjorde dette foran mine venner. Jeg regnet med at han var på min side på at han ville hjelpe meg å bli akseptert, men i stedet fikk han meg til å se ut som en taper. Han burde ha visst bedre."

Det utvidede oppsettet for dette nye aspektet kan se slik ut:

"Selv om jeg er virkelig sint på min onkel for at han gjorde meg flau foran mine venner, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. Jeg stolte på at han var på min side og ville hjelpe meg å bli akseptert, men i stedet fikk han meg til å ligne en taper. Hva skal en med onkler hvis de ikke kan hjelpe deg å se kul ut? Jeg skulle ønske jeg hadde en annen onkel, for denne gjorde ikke jobben sin. Selv om jeg er veldig sint, kanskje rasende, aksepterer jeg meg selv fullt og helt."

Påminnelsesfraser kan være: "Å, så sint jeg er," "Jeg stolte på han," "jeg så ut som en taper," "Han skulle hjelpe meg," "han gjorde det motsatte, og jeg er virkelig sint," "Han gjør ikke jobben sin," "Jeg ønsker en ny onkel."


Husk når du utvider oppsettet, må du gi en mer detaljert beskrivelse som kan hjelpe deg med å treffe en bestemt forstyrrelse mer fullstendig og levere raskere, mer grundige resultater. Men det kan også ta deg tilbake mot et globalt territorium hvis du ikke er forsiktig.

En vanlig feil er å bruke dette utvidet formatet til å beskrive hele hendelsen, eller til og med en hel bordplate i en enkel oppsettsfrase. Det blir altfor mange forstyrrelser å takle på en gang. Om du bruker språket til å beskrive et bestemt crescendo i en bestemt hendelse eller sider ved det, vil du klare deg bra.

Legg merke til klientenes reaksjoner når du eksperimenterer med forskjellige påminnelsesfraser. Legg merke til om noen gir mer intensitet enn andre. Formålet med påminnelsesfrasen er å holde klienten fokusert på forstyrrelser vi prøver å balansere, så de som får opp intensiteten er de beste seg å bruke.

Husk å teste emosjonell intensitet før og etter hver bankerunde.  Hvis det fortsatt finnes intensitet, finnes det fortsatt aspekter som må tas. Skal du være skikkelig grundig, må du teste alle aspekter og hvert crescendo og hver påminnelsesfrase for intensitet for å se hvor det fortsatt kan ligge noe som gjør klienten opprørt  LesTesting artikkelen en gang til for å se flere måter du kan teste på.

Når du er trygg på bruken av dee ovennevnte forklaringene, er du klar for neste trinn.

Oppsett/påminnelse i kombinasjonen

Å kombinere Oppsett og Påminnelse er rett og slett en utvidet oppsettfrase som gjennomføres mens du banker på punktene i sekvensen. I sin kjerne kan den utvidede beskrivelsen av problemet også brukes til å sikte inn på og utløse energi forstyrrelsen, så den gjør jobben med oppsett og påminnelsesfrasen i ett trinn.

Spesifikke instruksjoner følger nedenfor:

 • Begynn det utvidede oppsettet i følge forklaringene over mens du banker på karatepunktet.
 • Etter å ha banket 15-20 ganger, fortsetter du beskrivelsen mens du flytter over til punktene i sekvensen.
 • Pass på at du legger til noen varianter av "Aksepterer jeg meg selv fullt og helt" mens du banker deg gjennom runden. (se andre alternativer nedenfor)
 • Legg inn en mer fokusert påminnelsesfrase hvis det skulle dukke opp en.
 • Om du tillater klienten å legge til nye ord når de dukker opp vil hjelpe deg til mer effektivt å sikte inn i deres problem. Dette skaper også et miljø for rapport ved at du og din klient arbeider sammen for å "få ordene rett."

I videoen nedenfor gir jeg et eksempel der jeg samarbeider med klienten om Oppsett / Påminnelse i Kombinasjon slik at ordene skal treffe problemet mest mulig presist. Som bakgrunn kan jeg nevne at klienten har Cystisk fibrose, og det umiddelbare problemet har å gjøre med at hans far døde mens de var i ferd med å gjøre EFT-workshops sammen. Mye av språket jeg bruker her kom fra tidligere i økten, og som en forløper til en kommende artikkel, inneholder språket også noen eksempler på kunsten å sette ting inn i en ny kontekst (reformulering eller reframes).

 

OPPSETT/PÅMINNELSE I KOMBINASJON - SE VIDEO

 

Den eneste forskjellen på denne versjonen og det utvidede oppsettet, er at det ikke skiller mellom Oppsettet og Påminnelsesfrasen. Hvis du skal bruke dette på riktig måte, må du bruke fraser som utløser de mest intense følelsene hos klienten. Derfor må du være spesielt oppmerksom på kroppsspråk og tilbakemeldinger når du lager setninger og banker på punktene. For å få best mulig resultat er det igjen viktig å understreke betydningen av å fokusere på ett aspekt om gangen, enten det er en enkelt følelse eller en bestemt crescendo, og være veldig konkret med testing.

La oss bruke siste crescendo fra eksemplet og lage en god oppsett/påminnelseskombinasjon...

Klientens beskrivelse: "Så han snudde seg til hele gruppen og sa: "Dere vet, han pleide å være livredd for jenter... husker du da lille Stacey kom og du tisset i buksene? Glad for at han er over det!" Han slapp hodet og gikk sin vei mens hele gruppen lo hysterisk. Jeg var så flau jeg følte jeg tisset i buksa igjen."

Utvidet påminnelsesfrase kan se slik ut:

 • Karatepunktet: "Selv om min onkel sa dette og alle lo av meg, også de søte jentene, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. Han fortalte dem at jeg er redd for jenter, han fortalte dem jeg tisset i buksen, jeg ble så flau! Jeg var allerede nervøs, jeg har alltid vært sjenert, jeg var så flau og jeg følte at jeg tisset i buksen igjen. Selv om jeg bare var ti, og det var virkelig ubehagelig, og jeg skulle ønske det aldri skjedde, aksepterer jeg meg selv likevel fullt og helt."
 • Vi antar at du har brukt en rekke enkle påminnelsesfraser:
 • Toppen av hodet: Han gjorde meg flau
 • Innsiden av øyenbrynet: Jeg var ti år gammel
 • Siden av øyet: Alle lo av meg
 • Under øyet: Jeg var virkelig flau
 • Under nesen: Vanvittig flau
 • Under underleppen: De søte jenten lo
 • Kragebeinspunktet: Som var veldig ubehagelig
 • Under armen: Han gjorde meg flau


Og her er en mulig Oppsett /påminnelse i kombinasjon:

 • Karatepunktet: Selv om min onkel sa detteog alle lo av meg, også de søte jentene, aksepterer jeg meg selv fullt og helt. Han fortalte dem at jeg er redd for jenter,
 • Toppen av hodet: Han fortalte dem jeg tisset i buksen,
 • Innsiden av øyenbrynet: Jeg ble så flau!
 • Siden av øyet: Jeg var allerede nervøs,
 • Under øyet: Jeg har alltid vært sjenert
 • Under nesen: Og følte at jeg tisset i buksen igjen.
 • Under underleppen: Selv om jeg bare var ti,
 • Kragebeinspunktet: Det var virkelig ubehagelig,
 • Under armen: Og jeg skulle ønske det aldri skjedde
 • Karatepunktet: Aksepterer jeg meg uansett fullt og helt.

Du kan avslutte på hvilket som helst punkt i sekvensen så lenge du har gått gjennom alle punktene minst én gang.  Husk å teste den emosjonelle intensiteten for hver aspekt eller crescendo på en 0-10 skala på slutten av runden.

Andre former for "Aksepterer jeg meg selv fullt og helt."

Hvis du har brukt det grunnleggende oppsettet en stund, kan det hende du har gått lei av å si "Aksepterer jeg meg selv fullt og helt" på hvert oppsett. På dette trinnet er du velkommen til å ta i bruk noen av de følgende alternativene til dette uttrykket eller noen som du utformer selv, så lenge de uttrykker det samme målet om å akseptere seg selv på tross av problemet.

 • Det er OK
 • Jeg er OK med det
 • Jeg elsker meg selv likevel
 • Jeg kan akseptere det
 • Jeg tilgir meg selv 
 • Jeg har rett til å føle det sånn
 • Jeg er fortsatt en virkelig flott person

Når klienter er ikke komfortabel med å akseptere seg selv

Noen ganger klarer ikke klienter å si: "Jeg aksepterer meg selv fullt og helt."  De kan stotre over ord eller til og med bryte ut i tårer ved tanken på å si det. Dette peker selvfølgelig, på en en viktig Bordplate som må adresseres. Følgelig ønsker du å endre retning og se etter bestemte hendelser og kjernen bak problemene med å si "Jeg kan ikke akseptere meg selv." Det er store sjanser for at problemene er knyttet til den saken klienten har presentert.

Hvis klienten ikke kan komme på noen bestemte bidragsytere til "Jeg kan ikke akseptere meg selv," kan du begynne med noen generelle runder og se hva som kommer opp.

Du kan også prøve å gå tilbake til det opprinnelige problemet med noe sånt som:

 • Jeg kan akseptere deler av meg selv, men ikke den delen
 • Jeg er åpen for muligheten av å akseptere meg selv
 • Jeg kunne akseptere meg selv
 • Jeg prøver virkelig å akseptere meg selv
 • Jeg håper at jeg en dag jeg akseptere meg selv

Du kan også prøve "selv om jeg ikke aksepterer meg selv, aksepterer jeg meg selv likevel."

Utdypning

Etter hvert som du blir vant til dette "fortelle det til en venn"-formatet, kan det føles naturlig for deg å "utdype" det for dem, eller tune inn på egne, lignende erfaringer og foreslå ord eller setninger som kan hjelpe klienten å uttrykke seg mer fullstendig.

Hvis for eksempel klienten holder på å dele detaljer om en krangel hun hadde med kjæresten sin og sier: "Jeg brukte to timer på å gjøre meg klar for middagen ute som vi hadde planlagt, men han jobbet sent og vi mistet reservasjonen." Forutsatt at vi treffer crescendo i historien da han ringte for å fortelle at middagen ikke ble noe av, kunne vi lett brukt klientens språk til å utforme et Oppsett. Hun har kanskje også sagt at hun var sint, men hvis du har noen andre forslag til ord, kan du prøve deg litt fram med å si noe sånt som "hvis noe sånt skjedde med meg ville jeg kanskje følt meg utelatt eller glemt eller kanskje til og med forlatt." Hvis klienten bekrefter dette på noen måte, som "Ja! Nettopp! Jeg var sint fordi han forlot meg ", da har du et bedre uttrykk for det øyeblikket.

I dette eksempelet kommer vi med et forslag i samtalen mellom to bankerunder og får bekreftelse fra klienten før du bruker andre ord. Med øvelse kan du også kaste inn nye ord i et oppsett eller påminnelsesfrase for å se om de passer, noe som betyr at du ikke sjekker med klienten på forhånd. I så fall bruker du din egen "utdyping" av klientens opplevelse og leter etter hans eller hennes reaksjon i øyeblikket.

Det er her vi introduserer begrepet "landing". Når du foreslår ord som "lander" hos klientene, betyr det at du har hjulpet dem til å uttrykke sine følelser bedre. Dine ord "samsvarer" med deres erfaringer, og du har truffet en forstyrrelse mer direkte. Når ord ikke "lander" hos klienten, risikerer du å bryte kontakten mellom dere og skape motstand mot prosessen, samt "lede" dem på en måte som ikke er sett på som god yrkesetikk.

Utdypning, eller å kaste inn nye ord i en bankrunde, er en "spontan" teknikk, så du må være klar over når du gjør det og være oppmerksom på hvordan klienten reagerer på dine ord. Det er flere måter klienten kan fortelle deg at dine ord "virker for de," som nikk, smil, noen ganger gråt, eller bare noen verbale tegn som "ja, sånn er det."

I hvilken grad ordene du bruker lander hos klienten eller ikke er ekstremt viktig. Hvis du foreslår heller enn å innføre og er konservativ i stedet for invaderende, vil du ha mye bedre hell. Å presentere dine forslag med fraser som "kanskje", "muligens" eller "tror du at ...." gir klientene mulighet til å godta de ordene som passer for dem, og la de andre ligge og dermed bevare forholdet. Du vil se nok av eksempler på utdypninger i «Art of Delivery»-videoene.

Det er ingen krav til å produsere dine egne ord i dine behandlinger, men det kan være noe som begynner å føles naturlig etter litt øvelse. Du kan også oppleve at dine utdypninger kan komme fra ulike kilder. Den vanligste ville være Skriften på veggen eller ganske enkelt dine egne erfaringer som menneske på denne planeten. Du kan også etter hvert stille deg mer og mer inn intuitivt til klienten og være i stand til å produsere ord eller fraser fra en "høyere kilde." Uansett hvor ordene kommer fra, vil de ikke være effektive med mindre klienten godtar de.

 

 

© Gary og Tina Craig
Alle rettigheter forbeholdt