Table of Contents

Table of Contents Help

The tabs on the right are shortcuts to where you have been:

 • Previous Screen
 • Previous Articles
 • Previous Categories
 • Start Page
 • Hide Entire Menu

Swiping to the left will take you to the previous screen.

The folder icon indicates that more content is available. Click on the icon or the associated text, or swipe to the right to see the additional content.

Offisiell EFT-opplæring

DEL IV – Avansert: Å dykke dypere ned i emosjonelle problemer

Fra skriften på veggen til bordplater

En dypere forståelse av emosjonelle problemer

Skriften på veggen ble introdusert i den forrige artikkelen for hjelpe deg å forstå hvordan emosjonelle problemer dannes og dermed lede deg mot kjernen i problemene.

Bare for repetisjon er her noen eksempler som kan vises som Skriften på veggen:

 • Selgere er skadedyr.
 • Rike mennesker er grådige.
 • Profitt er ikke bra.
 • Dietter virker ikke.
 • Menn gråter ikke.
 • Fine jenter gjør ikke sånt.
 • Ingen smerter, ingen bedring.
 • Gode mennesker tar ikke betalt.

EFT Tapping Framework image
Legg til en ramme hvor du
kan organisere alle bitene i
problemer.

Enten du kaller dem vurderinger, generaliseringer, tolkninger, konklusjoner, beslutninger, tro eller til og med sannheter, representerer hvert av disse eksemplene en forståelse av hvordan verden fungerer.

I denne artikkelen tar vi Skriften på veggen noen skritt videre ved å legge på en fortolkningsramme hvor du kan organisere alle bitene av en klients problemer. Bruk av denne ferdigheten vil tillate deg å se det overordnede bildet mer tydelig, slik at du kan velge mer virksomme råd og utvikle EFT-ferdigheter som klienter vil sette pris på.

Den sentrale ideen med å finne kjerneproblemer

For å komme i gang, må vi huske at ..

"Sannhetene" på folks vegger er kommet dit
fra bestemte hendelser i deres fortid.

Dette kan virke kjent for deg. Kan det være slik at "sannheter" er bordplater og de spesielle hendelsene som skapte de er bordbeina? Hvis du allerede visste dette, vil du få en gullstjerne!

Dette er hovedidéen for å finne grunnleggende problemer.

Og det er lett nok å se når du har en frykt for å tale i offentlige forsamlinger som var forårsaket av en dårlig muntlig eksamen. Men det er litt vanskeligere når det kommer fra et selvbildeproblem som holdes oppe eller støttes av en rekke hendelser i oppveksten.

Du kjenner allerede til bestemte hendelser og hvordan du håndterer de. Men som du kanskje har oppdaget nå, kan ikke alle problemer fikses ved å ta den første bestemte hendelsen som dukker opp. Du må ofte grave dypere, og uten et kart som kan lede deg på veien, kan letingen etter et bestemt kjernespørsmål bli langtrukket. Rammen vi utvikler her vil hjelpe deg til å navigere gjennom mer komplekse problemer slik at du mye raskere kan finne den mest effektive, bestemte hendelsen og oppnå kraftigere resultater.

Identifisere "Sannheter"

Når klientene beskriver sine problemer for deg, har de ingen anelse om at du ser etter skriften på veggen og prøver å oppdage hvordan deres indre verden er satt sammen. Selv om de visste det, kunne de sannsynligvis ikke forklare det til deg langs disse linjene, og de ville sikkert ikke kunne gitt deg et kart. De har faktisk kommet til deg for hjelp til dette, så jo bedre du mestrer tolkningen av det de kommer med, jo bedre vil øktene være.

Det er mange ting en klient kan si når de beskriver problemet for deg, og ikke alt de sier representerer "sannheter." Det meste av det vil kunne betraktes som overordnet, som en beskrivelse eller bare generell samtale om problemet... og det krever litt innsats fra din side for å avdekke de virkelige detaljene eller noe som kunne være en årsak til problemet.

Generelt sett, når klienten er ferdig med sin beskrivelse, er "Hvorfor?" det første vi ønsker å vite .. .Hvorfor føler hun dette? Hvorfor er hun i en slik situasjon? Hvorfor fortsetter hun å oppføre seg sånn? Hva minner dette henne om? Hvilke typer belønning eller straff er involvert?

Når du har utforsket dypt nok til å avsløre "Sannheten" eller Skriften på veggen, kan du lete etter det som driver hennes atferd eller former hennes oppfatninger, og deretter kan du begynne å bryte det ned i bestemte hendelser.

Her er noen eksempler som kan hjelpe deg med denne ideen.

Generell samtale                                                 Sannheter"

Jeg liker ikke jobben min                            vs   mine kolleger liker ikke meg

Min mann kritiserer meg                              vs   ingen setter pris på meg

Jeg klarer ikke å gå ned i vekt                    vs   jeg trenger mat for å slappe av

Jeg kan ikke gi slipp på eksen min           vs   hvis jeg gir slipp, da vinner han

Jeg tar vare på alle andre enn meg selv  vs   jeg er ikke verdt noe på noen annen annen måte

På venstre side av hvert par vil du se en typisk beskrivelse fra en klient av noe hun ønsker å endre. Selv om dette kan virke som gode steder å starte med EFT, mangler de noen viktige funksjoner og kan sende deg rundt i sirkler. På den annen side viser høyre side av hvert par noe som representerer en grunnleggende "sannhet", eller skriften på veggen, som gir et mye bedre bankemateriale.

La oss bruke den første som eksempel. Når klienten sier "Jeg liker ikke jobben min", innser hun ikke at det var noen sosiale forhold som påvirket hennes erfaring. Hun føler bare som om jobben ikke er noe grei lenger, kanskje hun ikke lenger ser så store muligheter for forfremmelse lenger eller kanskje hun mener et nytt felt ville være bedre. Men bare for å gi henne et lite puff, kan du spørre om hun noen sinne har likt jobben sin, og om det kan ha vært noen ubehagelige situasjoner med hennes sjef eller kolleger som kan ha endret dette.

EFT Tapping Office Party image
Hun husker en firmafest da
der to av damene stengte henne ute
fra en samtale.

Hun beskriver at det var mye spennende i begynnelsen, men så kommer hun på en firmafest der to av damene ekskluderte henne fra en samtale. Hun følte seg avvist og begravet sine følelser ved å fokusere på arbeidsoppgavene. Hun sluttet gradvis å like jobben sin men har aldri forstått hvorfor. Hun konkluderte med seg selv at hendelen på firmafesten viste at kollegene ikke likte henne. Dette ble "sannheten" for henne. Denne "sannheten" kan godt være grunnen til hvorfor hun ikke lenger trives på jobben, og det gir deg en bestemt hendelse å adressere med EFT.

Straks du adresserer den opprinnelige hendelsen, vil klienten kunne rense luften med sine kolleger eller bare finne nye venner, og jobben blir artig igjen. I dette tilfellet var alt som skulle til et par gode spørsmål for å forvandle hele opplevelsen om jobben... og det handlet ikke engang om jobben.

Husk at hun sannsynligvis har noen erfaringer med avvisning tidligere i livet som påvirket hennes opprinnelige reaksjon på festen. Vi kaller det et grunnleggende spørsmål, og hvis du stiller noen flere spørsmål etter å ha håndtert firmafesten, vil du sikkert finne disse ganske raskt. Faktisk er det slik at jo kortere tid det er siden en hendelse har skjedd, jo mer sannsynlig det at den reflekterer mye av tidligere problemer. La oss bruke resten av eksemplene fra listen over å illustrere det punktet.

Min mann er kritisk: Du kan ta opp en rekke enkelthendelser hvor mannen var kritisk, men de vil ikke adressere årsaken til klientens reaksjon. Hvis du oppdager at klienten ikke tror at noen setter pris på henne, kan du prøve å finne noen spesifikke hendelser bak dette med hennes familie eller barndomsvenner der hun bestemte seg for at det var sant.

Jeg kan ikke gå ned i vekt: Det finnes helt sikkert konkrete eksempler på at klienten har forsøkt å gå ned i vekt, men å ta disse vil ikke nødvendigvis få deg til årsaken til problemet. Hvis du spør "hvorfor?" et par ganger og oppdager at klienten trenger mat for å slappe av, kan du begynne å ta opp hva som får han eller henne til å føle seg engstelig eller anspent, eller kanskje det er et sett av spesifikke hendelser der mat var knyttet til avkobling.

jeg kan ikke gi slipp på eksen min: Når noen sier de ikke kan gjøre noe som de bevisst vet de burde, kan det være en fordel eller konsekvens involvert. Klienten har vansker med å anerkjenne dette med det samme, men hvis du stiller mange nok spørsmål og oppdager noe sånt som "Hvis jeg gir slipp så vinner han," kan du ta opp de tidligere bestemte hendelsene som bidrar til "Jeg er nødt å vinne."

jeg tar vare på alle utenom meg selv: Igjen, hvis du stiller mange nok spørsmål til å oppdage hva som ligger bak og til slutt kommer til en konklusjon som "Jeg er ikke verdt noe på andre måter," kan du skifte fokus til de spesifikke hendelsene som ledet henne til den konklusjonen.

Hver klient vil presentere et nytt sett med opplevelser, så du blir nødt til å utvikle din egen liste over gode spørsmål. Imidlertid kan disse "sannhetene", troen, eller Skriften på veggen, identifiseres på følgende måte: 

 • Se etter en konklusjon, "Sannhet", eller en generell oppfatning som noen har om seg selv eller verden (f.eks jeg ikke er smart nok, kvinner kan ikke lykkes i business, etc)
 • Se etter en generell frykt (f.eks redd for å være tynn, frykt for avvisning, frykt for å være alene, etc)
 • Se etter noe som peker direkte til en samling av spesifikke hendelser (f.eks folk liker ikke meg, jeg hater skolen, jeg kan ikke kjøre om natten, etc)

Dette er ikke de eneste kvalitetene som definerer Skriften på veggen, men de vil sikkert gi deg en god start. De to første er virkelig sterke ledetråder, men den tredje er obligatorisk fordi ...

... Hvis du ikke kan se spesielle hendelser bak noen problem,
må du fortsette å grave.

Du kan se at hvert av valgene til høyre (i eksempelet ovenfor) synes å peke mot en historie med ikke-så-hyggelige hendelser, og da vårt hovedmål er å banke bort ubehaget knyttet til bestemte hendelser, er disse alternativene en potensiell gullgruve.

Avhengig av klienten må du kanskje gjøre noen generelle bankerunder før du kan komme til skriften på veggen. Å kombinere banking med spørsmål er en kunst som du vil utvikle med erfaring. Du vil se mye av denne kunsten i Art of Delivery-videoene, men vær sikker på at du skjønner at enhver innledende bankerunde du gjør bare er et middel for å komme videre og ikke noe som gir varige resultater.

Videre, selv om et problem kan regnes som Skriften på veggen, er det kanskje ikke så avgjørende for klienten som andre problemer kan være. Generelt vil det å ta opp "sannheter" og hendelser fra tidligere i livet gjøre en større forskjell enn de fra nyere dato, så du må kanskje finne flere bestemte hendelser før du får de resultatene du ønsker.

Fra "Sannheter" til bordplater

EFT Tapping Truth image

La oss huske at det er disse "sannhetene" vi bruker som bordplater, og de medvirkende hendelsene er de vi bruker som bordben. Det er enkelt nok å forestille seg en sak som en bordplate med flere spesifikke hendelser som støtter den, og du har allerede sett et diagram over den effekten i artikkelen bestemte hendelser. Men hvordan er det når bordplater er stablet på andre bordplater? Det er det som skjer når et mer nylig oppstått problem har dypere røtter. Å holde oversikt over fremgangen i sånne tilfeller kan være mer komplisert om du ikke har en måte å organisere det på.

Med bordplatestrukturen kan du identifisere "sannhetene", samt de spesifikke hendelsene i løpet av øktene dine og se hvordan de er i slekt. Dette gir et mye klarere bilde av hvor du startet og hvor du kan gå ... nesten som å ha et kart. Dette vil forbedre dine spørsmål, gi deg en følelse av retning og hjelpe deg å diskutere resultatene med dine klienter.

For bedre å forstå hvordan et mer komplekst problem kan passe inn i bordplatestrukturen, kan du studere eksempelet nedenfor.

EFT Tapping Grocery Store Line Image

Hvis du endte opp i den lengste køen hver gang du gikk på butikken, kunne du til slutt konkludere med at du "alltid ender opp i den lengste køen".  På dette tidspunktet har du konstruert en bordplate som støttes av alle de gangene det var riktig. Derfra vil du forvente å ende opp i den lengste køen, slik at du vil se etter bevis som støtter din konklusjon og fortsette å legge til "bordbein" for å støtte bordplata. Selv når du ikke ender opp i en lang kø, vil du tenke at det er et unntak fra regelen og anser deg selv "heldig denne gangen", som også støtter ovennevnte konklusjon. Du kan jobbe med spørsmålet "jeg ender alltid opp i den lengste køen" ved å fjerne intensiteten i hvert bordbein, ett etter ett, til konklusjonen, "Sannheten", eller bordplaten, til slutt kollapser.

Men historien blir litt mer komplisert i det virkelige liv. La oss si at din mor hadde en måte å la deg forstå at du "gjør det feil", og uansett hvor mye du prøvde, gikk du derfra med følelsen at du "gjorde det galt." Etter dusinvis av bestemte hendelser med samme budskap, ville du til slutt konkludere med at du vil «alltid gjøre det galt.» Senere, når du var på ungdomsskolen og du fikk 82 prosent riktig på en gloseprøve, ville du gå derfra og si "Se på det, jeg gjorde det galt" ... og din mor kunne også forsterke det for deg da du kom hjem.

For å trekke dette videre, etter at du har hatt et par mislykkede forhold kan du si: "Jeg velger alltid feil partnere"; når du forestiller deg en forfremmelse på jobben kan du si, "jeg gjør for mange feil til å beholde den jobben", og når du går til butikken, kan du si "jeg ender alltid opp i feil kø." Dette er alle varianter av den opprinnelige konklusjonen "Jeg gjør alltid feil", og selv om du kanskje håper at din flaks vil endre seg, vil skriften på veggen hjelpe deg til å fortsette å produsere samme sort resultater hele livet.

Den opprinnelige konklusjonen, basert på erfaringene fra din mor, representerer en bordplate i skriften på veggen, og vi kaller den «Jeg gjør det alltid galt»-bordplata. Se diagrammet nedenfor.

EFT Tapping Table Top image

 

De individuelle erfaringene som støtter den bordplata er listet opp nedenfor.

 • Da min mor kjeftet på meg for å sette en skitten tallerken i skapet.
 • Da jeg holdt min lillesøster for første gang og ikke klarte å støtte hodet hennes.
 • Da jeg kom inn døra og ikke lukket den helt igjen.
 • Da jeg hadde glemt nistepakken hjemme og min mor kom for sent på jobben fordi hun måtte levere den til meg.
 • Da jeg sang høyt for første gang, og min far sa at jeg sang falskt.
 • Da jeg malte et bilde og læreren min syntes det blå skulle ha vært lysere.

De kalles bordben fordi uten disse erfaringene, ville ikke konklusjonen eller bordplaten kalt "Jeg gjør det alltid galt" eksistert.

Fordi dette bordet ble opprettet tidligere i livet, sitter det dypere i systemet enn mange av de andre, og sannsynligvis direkte under de nyere, lignende bordplatene som "jeg velger alltid feil partnere", "jeg kan ikke få noen bedre jobb" og "jeg ender alltid opp i feil kø."  Se diagrammet nedenfor.

 

EFT Tapping Table Top image

 

Disse nyere bordplatene har sine egne bein som representerer relaterte erfaringer med det samme utfallet. Men fordi de ble opprettet på grunnlag av "Jeg gjør det alltid galt" vi vil si at de sitter på toppen av den opprinnelige, dypere bordplata og kan ikke falle helt sammen før den første er adressert.

I diagrammet nedenfor vil du se at hvis du kollapser alle beina under de nyere bordplatene, vil de bare lande rett på toppen av den tidligere bordplata. Videre, så lenge det dypere problemet fortsatt er intakt, vil du fortsette å bygge nye bein for de mindre bordene eller bygge nye bordplater under overskriften "Jeg gjør det alltid galt," ved hjelp av nye erfaringer som kommer. Det er fordi du fortsatt regner med å "gjøre det galt", slik at systemet vil finne måter å få det til å være sant. Denne store, dypere bordplaten kalles et grunnleggende problem, og det er disse vi til syvende og sist ønsker å kollapse.

EFT Tapping Table Top image

Om du ser på diagrammet nedenfor, kan du se hvordan nedbryting av et grunnleggende problem vil ta bort grunnlaget for alle problemene som er utviklet på toppen av det. Ved å ta disse grunnleggende problemene, vil du få emosjonell frihet til å velge et helt nytt perspektiv, rett og slett fordi du ikke lenger er begrenset av denne troen, eller "sannheten." Straks oppfatningen "Jeg gjør det alltid galt" er adressert, kan du være i stand til å se at din mor prøvde å hjelpe deg til å bli bedre, og selv om du ville ha foretrukket at hun gjorde det på en annen måte, føles hennes innsats ikke lenger som kritikk. Derfra har du mulighet til å se at køene i butikkene, mislykkede forhold og begrenset karrierepotensiale rett og slett kan være frykt snarere enn realiteter. Dermed vil systemet ikke lenger trenge å velge "gjør det feil"- scenarier ... og det er nettopp slik enorme paradigmeskifter skjer med EFT.

 

EFT Tapping Table Top image

Å få grunnleggende problemer til å bryte sammen er ikke alltid verken enkelt eller raskt gjort, men det er EFT-behandlingens «Hellige gral» og er det ultimate målet for enhver dyktig EFT-utøver.

Det store bildet

Som du vil oppdage, har hver klient sitt eget fascinerende puslespill av saker og hendelser som holdes sammen av tro, begrunnelser og mønstre. Ettersom hver klient er forskjellig, vil hver prosess være ulik. Derfor må du bruke din egen dømmekraft for hvilken retning du skal ta og hvor du skal starte og avslutte øktene.

Vi innser at ikke alle EFT-behandlingene kan være så strukturert som i eksemplene, og ikke alle vil passe like lett inn i et bordplatediagram. Tenk deg at en klient har høydeskrekk, problemer med forpliktende relasjoner, sporadisk søvnløshet og en generell mangel på å ha tillit til andre. Kan du forestille deg hvor mange stabler av bordplater som kan være til stede i deres emosjonelle struktur? I den store sammenhengen er dette en ganske normal person. Når du begynner å jobbe med mer alvorlige tilfeller, kan kompleksiteten bli overveldende hvis du ikke har en måte å organisere det hele. I din EFT-praksis vil du se at det er best å begrense fokus til ett problem eller en "stabel" av bordplater når det er mulig.

Noen ganger blir vi fanget i en kjede som varer en halv time og må følge intensiteten, men på et tidspunkt er det verdifullt å stoppe og samle tankene, vurdere hvor du har vært, hva som faktisk har kollapset, og hva som fortsatt er på bordet og som må adresseres.

En seriekobling beskriver hvordan banking på en hendelse kan få fram en annen, så en annen, og en annen, etc. I en seriekobling kan du ha kollapset tre problemer under en bordplate, et grunnleggende problem under det, og deretter flyttet over til en håndfull av hendelser under et annet bord. Hvis du sender klienten ut døren uten å evaluere fremdriften, vil verken du eller din klient vite hva du kan forvente fra resultatene. Det er mye mer profesjonelt å samle dine tanker, organisere biter av saker og formulere en plan som inkluderer lekser og materiale for neste økt som vil være i samsvar med arbeidet dere allerede har oppnådd sammen.

Testing av bordplater

Når du tester bordplater, prøver du definitivt å finne ut om det er noen flere aspekter eller bestemte hendelser som fortsatt opprettholder den. Men du prøver også å vurdere statusen til den opprinnelige "Sannheten", fordi det var dette som var problemet du ble leid inn for å ta deg av.

Det er som en mekaniker som er innleid for å finne ut hvorfor bilmotoren ikke vil starte. Han kan fikse dynamo, en skitten tennplugg og noe i tenningen, men han gir ikke bilen tilbake før motoren starter.

Du kan bruke noen av metodene i Testing-artikkelen som passer til de detaljene du har jobbet med i det aktuelle problemet. Metoden "Si dette..." kan være spesielt nyttig i denne forbindelse. Husk at en bordplate er et globalt problem, så testing er mer komplisert og kan ikke være endelig før klienten har erfaringer som bekrefter resultat i en rekke virkelige situasjoner utenfor kontoret.

Bruk forsiktighet med utfordrende kjerneproblemer

EFT Tapping Caution limage

 

 

Vær forberedt på at når du kommer til et grunnleggende spørsmål, blir hendelsene ofte mer intense, og det kan være vanskeligere for folk å gi slipp på problemet. Folk bygger hele sitt liv på de konklusjonene de gjør som barn, så å ta opp et grunnleggende spørsmål kan være som å sparke bena under dem.

Mange har opplevd vekst og er klar til å bli satt fri fra en fortid som ikke lenger støtter dem. Andre er fortsatt svært knyttet til sine tidlige "sannheter", deres syn på sine foreldre eller andre beskyttende lag, så i slike tilfeller kan du virkelig få hendene fulle. Uansett, når du arbeider med grunnleggende spørsmål, vil alle dine ferdigheter i EFT bli satt på prøve sammen med ferdigheter for rapport, medfølelse, kommunikasjon og sunn fornuft, så vennligst ikke gjør dette uten å være forberedt.

På dette punktet er det hensiktsmessig å minne deg på at du som bruker EFT profesjonelt bærer en viss risiko for å få fram uventede, traumatiske minner hos klienten. Pass på at du virkelig forstår materialet om å ta brodden av og Meltdowns og vær nøye med hvilke veier du velger med dine klienter. Hvis du mistenker at noen har et problem som du ikke er kvalifisert til å ta opp, vær forberedt med henvisninger til kvalifisert psykisk helsepersonell og lær deg prosedyrene for sammenbrudd (Meltdown) eller abreaksjon for å være på den sikre siden.

Uansett hvor god du er med mekanisk EFT, vil du også trenge å forstå dine klienters psykiske tilstand. For de fleste vil det komme med erfaring, men hvis du ikke har fått opplæring i psykologi eller et beslektet terapifelt, kan dine ferdigheter på dette området utvikle seg mer langsomt. I så fall bør du kanskje vurdere å få mer traumetrening og / eller mer klinisk veiledning fra en kollega som har de ferdighetene du i dag mangler.

 

© Gary og Tina Craig
Alle rettigheter forbeholdt